Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

A kölyökkutyák védőoltásai

A kutyák külső környezetében számtalan fertőző betegség „csírája” van jelen, melyek súlyos megbetegedést okozhatnak, sőt a kutyus halálához is vezethetnek. A kölyökkutyák ebből a szempontból még veszélyeztetettebb helyzetben vannak, hiszen a néhány hetes kis állatok nem rendelkeznek olyan erős immunrendszerrel, mint egy kifejlett, optimális kondícióval bíró, egészséges egyed.Épp ezért ajánlatos a kötelezően előírt veszettség oltáson felül más védőoltást is beadatni kis kedvencünknek!

A kötelezően beadandó védőoltás a veszettség elleni oltás!
Ennek meglétét hatóságilag nyilvántartják, az oltás beadására hatóságilag megbízott állatorvosoknak lejelentési kötelezettségük van a területileg illetékes ebnyílvántartó felé. Ennek megfelelően az adott hatóság ezt évről évre ellenőrzi is, a rendelet ellen vétőket megbírságolja.
A veszettség gyógyíthatatlan, emberre és melegvérű állatokra halálos veszélyt jelentő betegség. A fertőzés leggyakoribb kiindulási forrása hazánkban a róka. Világszerte számos ragadozó-vadászó életmódot folytató állatfaj játszhat szerepet a terjesztésében.
Megelőzése érdekében nagyon szigorú állategészségügyi szabályok határozzák meg a betegség előfordulásakor, gyanújakor teendő intézkedéseket, illetve a kutyák kötelező védőoltásait.

Ezen szabályok szerint: Minden kutyát 3 hónapos korának betöltésekor 30 napon belül be kell oltani veszettség ellen, majd legkésőbb 6 hónap múlva ezt megismételni. Ezt követően 365 naponként kötelező az oltást erre jogosult állatorvossal elvégeztetni.

Az ajánlott védőoltások

  • Az első oltások közül legfontosabb az a kombinált oltás, mely a a parvo-vírusos bélgyulladás (lsd.Parvovírusos bélgyulladás), szopornyica(lsd.Szopornyica), fertőző májgyulladás (Lsd.Fertőző májgyulladás), leptospirozis (lsd.Leptospirózis) ellen védi a kutyát.
  • Szintén kiemelten kezelendő a kullancsokkal fertőzött területen megforduló kutyák Lyme kór elleni védőoltása
  • A kennel köhögés (Lsd.Kennelköhögés) és a coronavírus okozta bélgyulladás tünetei bár kellemetlenek,de jóindulatúan zajlanak
  • A microsporon gomba okozta bőrtünetek védőoltással megeleőzhetőek és gyógykezelhetőek, mely a gombák okozta bőrfertőzések 70-80%-áért felelősek. Zoonózis, emberre is átterjedhet.

A kombinált oltási sorozatot 6-7 hetes kortól 2-3 hetente javasolt a kiskutyáknak beadni, melyből az utolsó oltás három hónapos kor betöltése környékére kell hogy essen.
A kombinált oltások után 3-4 hónapos kor között kell megkapniuk a veszettség elleni első oltást, amit fél év múlva meg kell ismételni. Hat hónapos és egy éves kor betöltésekor javasolt még egy kombinált oltás.

Ezt követően évente egyszer a kombinált és veszettség elleni, illetve egyéb oltás egyidejűleg beadható.

Az újonnan vásárolt, oltási könyvvel rendelkező kutyusok esetében csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy az ott szerepeltetett oltásokat a kutyus valóban megkapta, ha azt állatorvos hivatalos bélyegzővel ellenjegyezte! Ellenkező esetben a kutya oltatlannak tekintendő, és ennek megfelelően minden oltást ismételten (vagy először!) meg kell kapnia!

Amíg a kutyus nincs túl a javasolt oltási sorozaton, mely teljes körű védettséget biztosít a leggyakoribb fertőző betegségek ellen, nem javasolt utcára, illetve más kutyák közé vinni. Természetesen áthidaló megoldásképp a kézi boxban vagy a gazdi ölében szállítás megoldást jelent!

Szerző: dr. Bőr Tamás

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő