Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

A kutyák kötelező védőoltása

Kutyák esetében a hatóság által kötelezően előírt oltás, vagyis amit minden kutyusnak feltétlenül meg kell kapnia, az csak a veszettség elleni oltás. Ennek az a célja, hogy a halálos betegség terjedésének gátat tudjanak szabni.

Hazánkban ezen betegség szempontjából még vannak tennivalók, léteznek azonban olyan, elsősorban szigetországok, amelyek gyakorlatilag menetesek a veszettség alól.

A veszettség gyógyíthatatlan, emberre és melegvérű állatfajokra halálos veszélyt jelentő betegség. Számos állatfaj terjeszti, emberre legnagyobb veszélyt ebből a szempontból a veszett róka, ill. az általa megmart, harapott állat, többnyire az oltatlan csavargó macskák jelentik.
Megelőzése érdekében nagyon szigorú állategészségügyi szabályok határozzák meg a betegség előfordulásakor, gyanújakor teendő intézkedéseket, illetve a kutyák kötelező védőoltásait.

Ezen szabályok szerint:

  • Minden kutyát 3 hónapos kor betöltése után 30 napon belül be kell oltani veszettség ellen, majd legkésőbb 6 hónap múlva ezt megismételni.
  • Egy éves kor után évente kötelező az oltást erre jogosult állatorvossal elvégeztetni, aki az oltás tényét, a tulajdonos és az állat adatait a helyileg illetékes ebnyilvántartó, illetve az állategészségügyi hatóság felé lejelenti.
  • A pontos nyilvántartás érdekében az állat tulajdonosa köteles a helyileg illetékes ebnyilvántartót tájékoztatni, ha az állat már nincs a birtokában, illetve lakcíme megváltozik.
  • A kötelező veszettség elleni oltás elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után, és bírsággal súlytható, ezért sem célszerű elfelejtkezni róla!

Szerző: dr. Bőr Tamás

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő