Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

A mindig mozgékony fiatal vizsla lebénult

Egy vidéki kolléga jóvoltából került hozzánk Szaffi , a fiatal vizsla kutyus, akit néhány hetes kiskutyái mellől volt kénytelen elszakítani a gazdija, mert napok óta egyáltalán nem tudott felállni a lábaira.

Fiatal vizsla lebénult - Állatorvos17.huMivel mind a négy lábára lebénult, gazdái pokrócon szállítva hozták a rendelőbe. Alapos fizikális és neurológiai kivizsgálás után úgy tűnt, a tünetekért a nyaki gerincvelői szakasz bántalma a felelős.

A pontos diagnózishoz kontrasztfestéses RTG vizsgálatot végeztünk.

A technika lényege, hogy altatásban az agykoponya és az 1. nyakcsigolya közzé vezetett tűvel a gerinccsatornába kontrasztanyagot juttatunk., majd RTG vizsgálattal detektáljuk a gerincvelő egészséges ill. kóros lefutását. Ahol a kontrasztanyag nem folyik tovább, vagy rajta „csipkék” keletkeznek, ott számolnunk kell a gerincvelő károsodásával. Szaffinál a  kontrasztanyag  lefutása a nyaki gerincvelő 3.-4. csigolya teljes hosszában részlegesen megállt a porckorongok részleges előesése következtében.

Fiatal vizsla lebénult - Állatorvos17.hu
Miután műtét nélkül a kutyusnak nem volt esélye a gyógyulásra, a mihamarabbi operációt javasoltuk.
A kutyust injekciósan elaltattuk, a műtéti területet leborotváltuk.

Fiatal vizsla lebénult - Állatorvos17.hu
Majd a műtétnek megfelelő optimális testhelyzetbe került és a biztonságosabb altatást nyújtó isofluránnal működő altatógépre tettük.

Fiatal vizsla lebénult - Állatorvos17.hu
Ezután a többi előkészítő feladat után megkezdődött a tényleges műtét, ami tulajdonképpen abból állt, hogy a nyaki  2-3, 3-4, 4-5. nyakcsigolyák csigolyaíveit részlegesen eltávolítottuk, így biztosítva helyet a gerincvelőnek az  alulról jelentkező nyomás előli kitérésre.

Műtét után     

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.


Szaffi az altatást jól viselte, komplikáció nem merült föl.  Kontrollra jött két nap múlva, akkor már – nem stabilan – de lábra állt.
 

Kéthetes kontroll     

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.


A kéthetes kontrollon- mint ha mi sem történt volna - már saját lábán  jött be a rendelőbe, a történtekről tulajdonképpen csak a műtét külső nyomai árulkodtak.

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő