Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Az elhízás mint kutyabaj

Az elhízás mint népbetegség fokozatosan a kutyákat is utolérte. Ahogyan az emberek esetében , a kutyáknál még inkább igaz, hogy  könnyebb az elhízást megelőzni, mint a már elhízott állatot lefogyasztani.

Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, de számos egészségre káros hatása van. Felesleges terhet ró az ízületekre, a szívre és egyéb szervekre is, az erre hajlamos egyedeknél visszafordíthatatlan károsodást okozva. Következményesen májelzsírosodás és cukorbetegség is kialakulhat.

 

Honnan tudhatjuk, hogy kutyánk súlya megfelelő vagy sem? Amennyiben ránézésre nem eldönthető, tájékozódjunk a fajtára jellemző optimális súlyról, majd egyszerű méréssel győződjünk meg a valóságról. Egy normál kondícióban levő kutyának felülnézetből „dereka van”, azaz a bordák mögött a horpasz tájék vékonyabb a mellkasnál, illetve ha a kezünket az állat hátára és oldalára helyezzük, érezhetőek a csontjai, de ránézésre nem lehet egyesével megszámolni őket.

Az elhízás elsődleges okai a helytelen táplálás és a mozgásszegény életmód. Főleg lakásban tartott egyedeknél fordul elő, hogy a gazdi csak „leszalad velük egy körre”, amíg dolgukat elvégzik, ezt követően szaladnak is vissza a meleg szobába, és egész nap a kanapén heverésznek. Bizonyos fajtáknak nagy a mozgásigényük, napi 2-3 óra aktív mozgást igényelnek. Ismerjük meg kutyánk mozgásigényét, és ehhez igazítsuk tartásának körülményeit, illetve napi ritmusát. Szükség szerint tegyük lehetővé, hogy más kutyákkal szaladgálva napi szinten, esetleg egy kiadós hétvégi kirándulás alkalmával kimozogja magát. Természetesen fontos a fokozatosság, főleg ha ebünk már súlyfelesleggel rendelkezik.

A helyes táplálás alappillére a jó minőségű, változatos étrend. Amennyiben fő táplálék a táp, minden esetben javasolt betartani a zsákon levő adagolási útmutatót (amely az állat korának, aktivitásának és súlyának megfelelő táplálékmennyiséget jelenti 24 órás időtartamra!). A különféle nassolnivalók ugyanúgy részét képezhetik kedvenceink táplálásának, de csak kiegészítésképpen, jutalmazásra, és minden esetben a normál ételadagból levonva. Szerencsés esetben a különféle kekszek, rágcsák helyettesíthetők zöldségekkel és gyümölcsökkel, melyek jóval kedvezőbb beltartalmi értékekkel bírnak és jóval alacsonyabb a kalóriatartalmuk. Fejlődésben lévő kutya esetében fontos, hogy ismerjük testi adottságait, a várható felnőttkori súlyát. Nagytestű ebek esetében nem szabad elfelejteni, hogy a teljes testi fejlődés 1,5-2 éves korig eltarthat. Ebben az esetben a korai gyors növekedés és elhízás olyan súlyos problémákat okoz, amely a kutya egész további életére kihat.

Elhízott kedvencünk lefogyasztásához a megszokott eledelt felválthatja kalóriacsökkentett, lakásban tartott, vagy ivartalanított állatok számára speciálisan összeállított táp. A  magas kalóriatartalmú nasik mellőzendők és fokozni kell az állat fizikai aktivitását, de ezt fokozatosan és mértékletesen tegyük. A  futás elhízott állatok esetében a szívre és az ízületekre gyakorolt megterhelő hatása miatt nem ajánlott, viszont az úszás kimondottan javasolt.

A fentieken kívül hormonális probléma, elégtelen pajzsmirigy működés is okozhat túlsúlyt, de a cukorbetegség kiváltó oka, és következménye is lehet az elhízásnak. Ivartalanítást követően viszonylag gyakrabban előfordul az elhízás, amelynek oka az anyagcsere folyamatok olyan jellegű átalakulása, amely inkább a raktározás irányába tolja el a szervezet működését. Ám ez kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető.

Amennyiben kedvencünk elhízott, és a táplálás megváltoztatása, ezzel együtt a fokozottabb fizikai aktivitás nem hoz kellő eredményt, célszerű kivizsgálással a hátteret felkutatni. 

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő