Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Azok a fránya élősködők

 

Sajnos úgy tűnik, továbbra sem alapvető, hogy kedvenceinket védjük a különböző élősködők ellen. Bár úgy tűnhet, hogy csupán arról van szó, hogy ne vakarózzon a kutya, sokkal összetettebb problémáról lehet szó. Beszélünk külső és belső élősködőkről. Külső paraziták a bolha, kullancs, légy, szúnyog. Ezekből a bolha, kullancs lesznek azok, amelyek kevésbé szezonálisak, manapság már ajánljuk az egész éves védelmet. A bolha azon kívül, hogy intenzív vakarózást okoz, amely elég kellemetlen, bennünket is megcsíphet, ill. benne féreglárvák lehetnek, így amikor rágcsálja magát a kutya, bélférgekkel fertőződhet. A bélférgek között lesz olyan, amely emberre is veszélyes, ezért van törvényi kötelezettség az évenkénti egyszeri féreghajtásra, ezért látjuk majd az útlevélben, hogy ennek a vezetésére külön oldal is lesz. Emellett sokszor lehetnek kedvenceink allergiásak a bolhanyálra, ez jellemzően a faroktő-háti tájék jellegzetes intenzív vakarásával-rágásával jár, egészen durva bőrgyulladásig eljuthat a folyamat, amelynek gyógyítása-gyógyulása több hetet és a védekezés árához képest egészen aránytalanul magas összeget kitehet. A kullancsok vérszíváskor többféle betegséget is terjeszthetnek, így például a rettegett babesiosis-t, amely rövid időn belül fatális végkimenetelű lehet, ill. a Lyme-kórt, amely embereknél is ismert, hosszú lefolyású, gyakran nehezen diagnosztizálható-megfogható betegség. Mindkét kórképnél elmondható, hogy komoly vizsgálatokat szokott igényelni a meghatározás, melyek általában nem olcsók.
A légy ill. szúnyog probléma jellemzően inkább szezonális. A legyek sokszor a kiálló részeket, ill. idősebb, keveset mozgó állatoknál a szőr alatt bepálló-ázó területeket keresik. A legjellemzőbb a fülek szétcsipkedése, mely borzasztóan kellemetlen, ronda sérülést okoz, ill. az utóbb említett állatoknál a légylárva fertőzés, amikor a bőrbe fúródott légylárvák okoznak nagyon komoly bőrgyulladást, akár mérgezés-jellegű tüneteket. A szúnyogok jelenleg a legújabb „befutók” a sorban, a mostanában igen gyakran előkerülő bőr-és szívféreg fertőzéssel. Erről a témáról korábban többször írtunk.
Amit tehát figyelembe kell venni: azon kívül, hogy az alapvető higiénia része, hogy állatunkon ne rohangáljanak mindenféle bogarak, és ne legyen bélférges, emellett ránk is veszélyes betegségeket is terjeszthetnek emiatt. A havi védekezési költsége átlagban 2-3 ezer forint. Amennyiben viszont fertőződik a fenti betegségek közül valamelyikkel, a 8-10 ezer forintos legegyszerűbb kezeléstől kezdve, vizsgálatokkal, súlyosabb fertőzés esetén hosszabb kezeléssel, akár 100 ezer forintos nagyságrendig terjedhet a dolog ( a szívféreg fertőzésről nem is beszélve, ahol egy éves, és összességében akár több százezer forintos költség is lehet a vége). Mindezek mellett érdemes mérlegelni, hogy némelyik betegségbe rövid úton el is pusztulhat állatkánk, ha nem kezdődik meg időben a kezelés.
Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” /Antoine de Saint-Exupery/

 

 

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő