Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Diagnosztikai eljárások

Vérvizsgálat

Talán a leggyakrabban alkalmazott kiegészítő diagnosztikai vizsgálat. Több okból is használhatjuk:

  • egyrészt, mert nem tudjuk, milyen szervi betegség áll a kedvence panaszainak hátterében
  • máskor a feltételezett diagnózis megerősítése
  • illetve műtét előtti állapotfelmérés céljából

Vérszerológiával mutatunk ki bizonyos fertőző betegségeket /lyme-kór, macska AIDS - és leukémia, stb./. A vérkép rendellenességei /fehérvérsejt, vörösvértest, összvérsejtszám érett és éretlen sejtalakok stb./, a vöröscsontvelő funkciózavara is jól detektálhatóak. Rendelőnkben már lassan egy éve alapvető vizsgálatokat mi is el tudunk végezni: hematológiai, és biokémiai automatánkkal alap paramétereket fél órán belül tudunk mérni. 

EKG vizsgálat

A szív vizsgálatának első állomását jelenti. Számtalan szívprobléma kiszűrhető vele. Igen informális, állapotfelmérő vizsgálatok részét is képezi. Ma mégis ritmuszavarok, szívzörejek esetén használjuk elsősorban. Bizonyos tekintetben szerepét átvette az ultrahangos szívvizsgálat.

RTG vizsgálat

A vérvizsgálat mellett általunk a leggyakrabban használt diagnosztikai eszköz. Az RTG nagyon fontos az orvosi problémák gyors diagnosztizálásához. Nemcsak a látványos csont-ízületi törések diagnosztikájára szolgál, hanem a fizikális vizsgálattal kevésbé informatív mell-hasüregi elváltozásokra is alkalmas lehet. Bizonyos esetekben szükség lehet házi kedvencének kontrasztanyagos RTG vizsgálatára. Részben szájon át adva a gyomor-bélrendszer vizsgálatára, máskor a gerinccsatorna festéssel a gerincvelőt ért traumák kimutatására. Néha vénába fecskendezzük, és figyeljük a vesén át való kiürülését, olykor direkt módon katéterrel a hólyagba juttatjuk, a húgyszervek állapotának felmérése céljából.

A röntgenkép készítés nagyon hasonlatos a hagyományos fénykép-készítéssel. Ezért a mozgás itt is homályos képet eredményez. Ahhoz, hogy jó minőségű, éles, kontúros képet tudjunk készíteni, az állatnak mozdulatlanul kell feküdnie rövidebb-hosszabb ideig. Miután sokszor a fájdalommal küzdenek a szegény párák, illetve nehezen tűrik a rendellenes testhelyzetet, vagy az izom teljesen elernyedt állapotára van szükség, az esetek döntő többségében az állat felületes altatása elkerülhetetlen az értékelhető felvétel elkészítéséhez.

A rendelőnkben használt kiváló minőségű érzékeny RTG technikának köszönhetően az adott testtájról minimális sugárterheléssel kiváló minőségű felvételt tudunk készíteni, így a nem gyakori RTG hullámoknak való kitettség semmiféle kárt nem okoz az állatnak.
   

Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang igen modern technika, ami egyszerűen fogalmazva egy látványlenyomatot ad a test belsejéről. Az ultrahang készülék hanghullámokat bocsát a test belsejébe, melyek visszaverődnek a szerkezetbe és ez egy képet hoz létre. Ezt a képet egy videomonitor veszi, ahol már látványkép is megjelenik. Ez a kép mozgó és álló is lehet. A vizsgálatokhoz nincs szükség kontrasztanyagra, teljesen kockázat illetve fájdalommentes. Egyetlen apró hátránya, hogy azon a területen, ahol az ultrahang-hullámokkal be kívánunk hatolni az állat testébe, a szőr nem kívánatos, ezért a vizsgált terület fölött gyakran le kell nyírni azt. Modern kutatások bizonyítják, hogy az ultrahangos vizsgálat semmiféle károsodást nem okoz a testben. A legelterjedtebb ultrahanggal végzett vizsgálatok:

Szív UH vizsgálat

Mikor indokolt kedvencénél ez a speciális vizsgálat? Amikor szeretett kisállata fáradékonnyá válik, reggelente vagy hosszabb pihenés-fekvés után felállva köhécsel, bizonyos nehezített légzés kapcsán, hasűri szabad folyadék megjelenése esetén, általános gyengeség, időnkénti eszméletvesztés-ájulás stb. kapcsán. Pusztán az általános állapot felmérésére is szolgál. Egyes szívbetegségek, szívizom elfajulások kezdeti szakban lappangó, tünetmentes klinikai állapotot tükröznek, de UH vizsgálattal már kiszűrhetőek. Lehetőségünk van arra is, hogy kontrollálni tudjuk az alkalmazott szívgyógyszerek fizikai hatásait és ezáltal beállíthassuk a megfelelő dózist. A legtöbb, időben felismert szívbetegség karban tartható, és az állat élete meghosszabbítható megfelelő gyógykezeléssel.
UH vizsgálattal korrekt módon tudjuk vizsgálni a szív méreteit, billentyüinek állapotát, a szívüregek és a kilépő nagyerek méreteit, a szívizom összehúzódó képességét. Egyes szívbetegségek csak ezzel a módszerrel állapíthatók meg.

Hasi UH vizsgálat

Számos társállat életében adódik olyan alkalom, mikor a hasi szervek ultrahangos vizsgálata válik szükségessé. Ez a kiváló diagnosztikai eszköz szinte teljesen kiszorította a has tapintásos vizsgálatát, mely utóbbi azért ma sem nélkülözhetetlen. Segítségével képet kaphatunk a hasi szervek méretbeli, szerkezeti elváltozásairól, gócokról, rendellenes képletekről. Jól vizsgálhatóak az üreges szervek /gyomor-bélrendszer/ is. Diagnózis felállítására önmagában ritkábban alkalmazzuk, vérvizsgálattal együtt viszont nagyon hatékony eszköz a további kezelési protokollok felállításában.

Vemhességi UH vizsgálat

A kívánt vagy nem kívánt vemhességek esetében is előrelépést hozott a UH diagnosztika. A fogamzástól számított kb.21-22. naptól lehet a vemhességet kimutatni, ami időtartam nem azonos a párzástól számított 21-22 nappal. Ezért mi bizonytalan esetben 1 hét elteltével megismételjük az UH vizsgálatot, amikor már bizonyosat lehet mondani arról, hogy a fedezés "gyümölcsöző" volt-e vagy sem.
A születendő magzatok számáról szinte minden gazdi érdeklődik. Csupán 2-3 egyedig tudunk megbízhatóan nyilatkozni, ennél nagyobb alomszám esetén a méh speciális anatómiai formája miatt egyre nehezebb biztos magzati létszámot prognosztizálni.
Tehát nemcsak a vemhesség tényének, illetve a szülés várható idejének megállapítására alkalmas eszköz van a birtokunkban, de információhoz jutunk arról is, hogy elhúzódó vajúdás vagy ellés esetén a még bent lévő kis állatok milyen fizikális állapotban vannak.

Endoszkópos vizsgálat

Az endoszkóp egy fényforrással fölszerelt száloptikai eszköz, mellyel a testnyílások /orrüreg, légcső, nyelőcső/ valamelyikén bejutunk a belső szervek egy részébe, és ekkor számtalan, adott szervre vonatkozó, kívülről nem látható elváltozásra deríthetünk fényt. Nagy a jelentősége az orr-légcső nyálkahártya elváltozások, gócok, légcső szűkület és idegen testek /pl. toklász/ diagnosztizálásában.
Kiválóan használható díszmadarak ivar meghatározása céljából is.

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő