Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Kutyák térdízületi elülső kereszteződő szalag szakadása

Az elülső kereszteződő szalag szakadása a kutyák egyik leggyakoribb hátulsó láb sántaságot okozó sérülése.  Következménye a térdízület lazasága, instabilitása, amit gyorsan súlyosodó ízületi arthrosis (meszesedéssel, porckopással járó gyulladás) követ, gyakran a térdízületi porcok , a meniscusok sérülésével együtt. A betegség eredményes gyógykezelése műtéti úton lehetséges. Klinikánkon macskákon és kisebb testű kutyákon kb. 20 kg. testtömegig az ún. extrakapszuláris szalagpótlást alkalmazzuk, nagyobb testű kutyákon a TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) nevű műtéti eljárást javasoljuk.

A szalagpótlás során a combcsontok alsó végén található apró csontocskák alatt és a sípcsont tarajába fúrt furaton átvezetett erős, műanyag fonallal pótoljuk az elszakadt szalagot, és így stabilizáljuk a térdízületet. 

A TPLO műtét lényege, hogy a sípcsont ízületi felszíne, az ún. sípcsonti plató hátrafelé irányuló lejtését megszüntetve az elülső kereszteződő szalag funkcióját kiváltjuk. Ezt úgy érjük el, hogy a sípcsont felső végét egy köríves fűrészlappal elvágjuk, és a műtét előtti röntgenfelvételeken kiszámított megfelelő mértékben elforgatjuk a levágott részt. Az elforgatás után a sípcsonti plató megközelítőleg merőleges lesz a sípcsont hossztengelyére, és a végtag terhelésekor nem alakul ki az az erő, ami a sípcsontot előrefelé mozgatná. Az átvágott csontot speciális csontlemezzel, csontcsavarokkal rögzítjük.

Állatorvos 17

Mindkét eljárást megelőzi a térdízület átvizsgálása, a szakadt szalag csonkjainak és térdízületi porcok sérült részeinek eltávolítása.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy amíg műtéti beavatkozás nélkül egy egyre súlyosodó, visszafordíthatatlan állapot, térdízületi arthrosis alakul ki, maradandó, súlyos sántasággal, addig az időben elvégzett operáció után a kutya tünetmentessé válik, teljes életet élhet.

 

dr. Jakabos Gergely

Klinikus kisállatgyógyász szakállatorvos 

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő