Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Nyaralás a kis kedvenccel

A külföldre utazáshoz nemcsak nekünk, de kedvenceinknek is szükségük van a megfelelő iratokra. Ez az Európai Unióban egységesített útlevelet jelent. Állatkánk útlevelét állatorvosunk 10 perc alatt kiállítja, majd regisztrálja az online chip-adatbázisban is – ebből az is következik, hogy az útlevele csak chipezett állatnak lehet. Ennek az útlevélnek nincs fix lejárata, mint a mi okiratunknak, mindig az új veszettségoltástól lesz érvényes. Ez azt jelenti, hogy egy útlevél elég egy egész életre.

Ámde.. ha lejár a veszettségoltás, az útlevél is érvényét veszti. A következő veszettségoltás beadása után pedig további 3 hetet kell várni, amíg utazhat az okmánnyal állatkánk. Magyarán, nagyon kell figyelni, hogy ne járjon le kedvencünk oltása, vagy ha lejár, legalább az utazás előtt 3 héttel  oltassuk be!

Közvetlen az utazáshoz szükség van egy állatorvosi igazolásra, mely szerint kedvencünk egészséges, utazhat, valamint friss féreghajtásra.  Bizonyos országoknak megvannak a saját szabályaik, ezeknek utazás előtt nézzünk utána! Európai Unión kívüli utazásnál előfordulhat, hogy komolyabb vizsgálatok, iratok szükségesek, így pl. veszettség-titer vizsgálat, melyhez vérvétel kell, eredményre pedig akár 2 hetet is várni kell.

Annak is érdemes utánanézni, hogy mi az, ami nem kötelező, de ajánlott az adott országba utazáshoz: így pl. a népszerű nyári úti célok, mint Horvátország, Olaszország bőr és szívférgességgel erősen terheltek, Spanyolországban a Leishmania fertőzés nagyon gyakori. Érdemes ezekre felkészülni, lehetőség szerint védeni kedvenceinket a fertőzésektől.

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő