Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Othematoma műtét

Az othaematoma a fül bőre alatt felgyülemlő vér okozta duzzanat. A váladékfelszaporodást mechanikai hatás indukálja, mely az esetek túlnyomó részében a gyakori  vakarás, melyet kiválthat akár hallójárat-gyulladás vagy a legyek csipkedése.
 
Miután a legkézenfekvőbb megoldás – a felgyülemlett vér egyszerű lecsapolása – hosszú távon nem oldja meg a problémát, mert rövid időn belül ismét föltelik,  a kiváltó ok megszüntetése és ezzel egyidejűleg a praktikus műtéti eljárás elvégzése vezet a fül végleges gyógyulásához.
Othematoma műtét - Állatorvos17.hu
A műtétre előkészítő rutin feladatok elvégzése után a tényleges beavatkozás következik. Első lépésben rámetszünk a vérrel telt részre, és a benne lévő savós-véres tartalmat az általunk készített nyíláson hagyjuk eltávozni, majd a seb üregét kaparókanállal felfrissítjük.
Othematoma műtét - Állatorvos17.hu
Ezután az újratermelődés megakadályozása céljából egy speciális szivacsot varrunk szorosan a fül duzzadt részéhez, a célból, hogy folyamatosan nyomás alatt tudjuk tartani az alatta lévő szöveteket, és vérereket, hogy a vérzés megszűnjön.
Othematoma műtét - Állatorvos17.hu 
Az utókezelés elengedhetetlen eszköze a védőgallér, mely egy szükséges rossz a kutyus és gazdija számára egyaránt, ennek ellenére használatától a varratszedésig nem tekinthetünk el.

1-2 kontrollvizsgálatra is szükség van, hogy ellenőrizzük, a gyógyulási folyamat megfelelően halad.
Othematoma műtét - Állatorvos17.hu 

A fölhelyezett szivacs  4 hétig marad a fülön, majd – amennyiben a kutyus tűri – altatás nélkül, tulajdonképpen a varratok eltávolításával vesszük le.Othematoma műtét - Állatorvos17.hu

A gyógyulás tökéletes, a szőr néhány hét alatt kinő, és már semmi sem emlékeztet a kellemetlenségekre.
Othematoma műtét - Állatorvos17.hu

Szerző: dr. Bőr Tamás

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő