Napkelet Állatorvosi Rendelő Napkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi RendelőNapkelet Állatorvosi Rendelő


Napkelet Állatorvosi Rendelő

Ultrahangos fogkőeltávolítás

Minden alkalmat megragadnak a szakemberek, hogy a  fogkő elleni prevenció fontosságát kommunikálják. Ennek ellenére számtalan esetben találkozunk súlyos fokú fogkövességgel, mely gennyesztő baktériumok elszaporodásával, szájüregbeli gyulladással és fekélyekkel párosul, és a fogak kilazulásához vezet. Ez az állapot emberi légúti fertőzés forrása is lehet.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Amennyiben az állatorvos ilyen súlyos, de egyáltalán nem egyedi szájűri állapottal találkozik, első teendője a meglazult, elhalt fogak eltávolítása, majd a nagyon vastagon felrakódott fogkő manuális eltávolítása.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Ezután következik a fogkő teljes eltávolítása a fogakról, melyhez a mai gyakorlatban az állatorvosok legáltalánosabban az ultrahangos fogkőeltávolítót használják. Lassan haladva fogról fogra, minden apró lerakódás eltávolításra kerül a fog teljes egészéről és a fogíny szabad széle alól is.

Ennek a kutyusnak igen sok foga bánta a tulajdonos gondatlanságát. A következményesen kialakuló makacs fogínygyulladás és a kellemetlen lehelet  megszűntetése még ezután következik, mely újabb erőfeszítéseket igényel a gazditól. Természetesen az elvesztett fogak pótlásának kérdése is megoldatlan, így a táplálás is nagyobb körültekintést igényel az elkövetkezendő időkben.

Szerző: dr. Bőr Tamás

Partnereink:
Magyar Kisállat Ortopédia Egyesület    Royal Canin   Napkelet Állatorvosi Rendelő  Napkelet Állatorvosi Rendelő    Napkelet Állatorvosi Rendelő